ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

18 Φεβ 2013

Μια θάλασσα, μια ελπίδα

Είμαστε πολλοί, έχουμε δυνάμεις, έχουμε συμμάχους! Από τις απαρχές της κρίσης είχε διαφανεί κάτι συγκεκριμένο. Πως ένα κομμάτι, τις αντίθεσής μας με τους κατακτητές μας θα παιχτεί στην ανάπτυξη συμμαχιών με τους θιγόμενους λαούς της Νότιας Ευρώπης! Τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους και του Ιταλούς. Κάτι τέτοιο είναι δουλειά του Σαμαρά; Είναι μήπως δουλειά του Τσίπρα ή του Καμμένου; ΌΧΙ! Είναι δουλειά δική μας, των θιγόμενων, των εξαπατημένων, των χρεοκοπημένων. Είναι δουλειά των κινημάτων, των πλατειών! Μια θάλασσα μας βρέχει, μια ελπίδα απελευθέρωσης μας ενώνει. Καλό αγώνα αδέρφια! Ακολουθεί η είδηση από το  dimokratianews.gr 


Η Ιβηρική Χερσόνησος φλέγεται από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες για τα ασφυκτικά μέτρα λιτότητας και την τεράστια ανεργία, που οδηγούν τους ανθρώπους σε πράξεις απόγνωσης και απελπισίας. Στην Ισπανία μια σειρά αυτοκτονιών ανθρώπων που υπέστησαν έξωση επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη δόση του δανείου τους έφερε και πάλι το θέμα στο φως και είχε ως αποτέλεσμα να κατέβουν κατά χιλιάδες οι Ισπανοί στους δρόμους. Τραγικότερη από τις περιπτώσεις αυτοχειρίας που καταγράφηκαν, και η οποία προκάλεσε λαϊκή αγανάκτηση, ήταν αυτή ενός ζευγαριού συνταξιούχων από τη Μαγιόρκα που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς σπίτι.

«Τι συνέβη; Δεν έχουμε σπίτι» έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι πολίτες στο κέντρο τις Μαδρίτης, ενώ ένα άλλο «απαιτούσε» να μπει «Στοπ στις εξώσεις». Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και στη Βαρκελόνη αλλά και σε ακόμη 50 πόλεις της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα Ισπανοί βουλευτές δέχτηκαν να ξεκινήσει διάλογος για το θέμα, με μια πρωτοβουλία πολιτών που ονομάζεται «Πλατφόρμα θυμάτων των εξώσεων» και η οποία έχει συγκεντρώσει 1.400.000 χιλιάδες υπογραφές, δηλαδή υπερδιπλάσιες από τις 500.000 που απαιτούνται για να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο από τους πολίτες.

Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία που παρουσίασε η «Πλατφόρμα» στη Βουλή προβλέπει την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να δοθεί τέλος στις εξώσεις και να καταστεί δυνατή η παραγραφή μέρους ή του συνόλου του χρέους ιδιοκτητών που έχουν χρεοκοπήσει. Ο νόμος που ισχύει σήμερα στην Ισπανία προβλέπει ότι μια τράπεζα μπορεί να ενάγει ιδιοκτήτες στα δικαστήρια και να προχωρεί στην έξωσή τους, εάν δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Τον Νοέμβριο η Ισπανική Ενωση Τραπεζών είχε ανακοινώσει το πάγωμα για δύο χρόνια ενός μέρους των εξώσεων έπειτα από δύο αυτοκτονίες μέσα σε 15 ημέρες, κίνηση όμως η οποία δεν ανέσχεσε το πρόβλημα.

Τον Δεκέμβριο του 2012 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ισπανία έφτασε το 11,2% επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Κατά χιλιάδες διαδήλωσαν, όμως, οι πολίτες και στην Πορτογαλία κατά των μέτρων λιτότητας. «Οι θυσίες μας πάνε στα χέρια των τραπεζιτών και των πολιτικών» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Λισαβόνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις μετά από κάλεσμα του CGTP, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Πορτογαλίας. Το CGTP προειδοποίησε ότι ως το τέλος Μαρτίου θα υπάρξουν επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις και απεργίες σε όλη τη χώρα.

Μαρία Παναγιώτου
twitter digg delicious facebook stumbleupon linkedin googlebuzz more